17.mai-mat-tradisjoner

17. mai er en dag hvor voksne og barn, venner og familie er samlet. Man kan ofte ikke vite hvor mange som kommer ”innom”, og derfor er det greit å servere kald mat.Røkelaks er godt ,og selvsagt spekemat med eggerøre og rømme er en tradisjon og blir brukt i de fleste hjem. Fenalår, spekeskinke og forskjellige spekepølser er en sikker vinner. Som tilbehør i tillegg til brød, er vannkringler og flatbrød vanlig.
tabell
  Spekeskinke & rømmegrøt

Til 10 personer kan vi foreslå slik mengde: 400 gr tynt oppskåret spekeskinke, 400 gr. Tynt oppskåret fenalår og 1000 gr. Forskjellige sorter spekepølse. I tillegg til spekematen, er rømmegrøt tradisjon på 17.mai-bordet.

Her er oppskriften beregnet til 4 peroner:1\2 l seterrømme. 2 dl hvetemel. 1\2 l H-melk. 1\2 ts salt. Slik går du frem: Kok rømmen i 3 min, og ha deretter i halvparten av melet. Nå begynner grøten å ”gyte”, dvs at smøret kommer frem.

Hvis du ønsker å servere smøret ved siden av, skum av før du tar i resten av melet og deretter spe med melken. Salt. Rør hele tiden mens du sper.Grøten serveres med sukker, kanel og gjerne rosiner for de som liker det. Øl og en liten dram til spekematen passer perfekt – til grøten er rød saft helt fint. Godt å ha hot-dog i bakhånd til barna. Og is, selvfølgelig.

Det er noe både voksne og barn liker. Her kommer en enkel og god oppskrift på hjemmelaget is. Her kan man tilsette den smaken en ønsker – noe som passer både for voksne og barn:Beregn 1 dl kremfløte til 1 eggeplomme. 200gr. Farin til en porsjon på 1 liter kremfløte.Løs opp farinen i LITT vann i en kasserolle på platen. Visp eggedosis av plommer og ta deretter den lunkne sukkerblandingen i eggedosisen . Visp kraftig til blandingen er kald. Bland så i pisket krem og smak til med valgt smakstilsetning.

Sett i frysen i noen timer. MMMMMM……….

17 Mai sløyfer